Het circulair bio-fysiologisch mechanisme bij “overademen”
Nr1.
Te diep, te frequent ademen noemen we voor het gemak ‘overademen’.
Hierdoor verlaat te veel koolstofdioxide (de CO2 die een cruciale rol speelt in de longen en het bloed) onze longen, longblaasjes en bloed.
Bij slechts een minimaal kleine inademing is er al een 95-99% verzadiging met zuurstof in de longen aanwezig, dus zuurstof speelt hier geen cruciale rol. (Doordat lucht reeds 21% zuurstof bevat) Een tekort aan CO2 veroorzaakt een verminderde afgifte van zuurstof naar de cellen en weefsels ((gladde) spieren, hersenen, organen.
(CO2 zorgt ervoor dat de aan zuurstof gebonden hemoglobine vrijkomt voor transport naar de weefsels en cellen).
Indien de verminderde zuurstof opname door de weefsels van de hersenen en nieren een bepaald niveau bereikt wordt het ademhalingscentrum in onze hersenen geactiveerd en gaan we dieper ademen.
Het CO2-gehalte (door receptoren in de halsslagader en de aorta) bepaalt de impuls tot ademhalen via een signaal naar de hersenen,
Door gewenning van ademhalingscentrum aan het lage CO2-gehalte ontstaat een steeds snellere impuls tot ademhalen. Hierdoor scheiden we nog meer CO2 uit en wordt de vernauwing van de bloedvaten en bronchiën versterkt.
De natuurlijke reactie van ons lichaam is om het CO2 gehalte te verhogen. (door de uitstroomkanalen van CO2 te vernauwen). Door opnieuw het gebrek aan CO2 worden de spijsvertering en het immuniteitssysteem verstoord, vertraagd of zelfs stilgelegd.
Het zuurstoftekort in de weefsels neemt toe, en we gaan nog dieper ademhalen.
De cirkel is rond…
Met als gevolg een lage immuunrespons en/of een verstoorde stofwisseling….resulterend in bijvoorbeeld astma en vormen van allergie tot ongemakken als snurken.
Nr2.
Diepe en frequente ademhaling vergroot de spanning van het zenuwstelsel.
Door een verlaagd CO2 gehalte neemt de spanning op ons zenuwstelsel toe en raken we in de vecht en vlucht modus. Deze zorgt op zijn beurt weer voor een extra activering van het ademhalingscentrum. Hoe meer opwinding, spanning of stress, des te sneller verloopt de ademhaling en des te meer opwinding volgt.
Het zenuwstelsel wordt door het toenemende zuurstoftekort in de zenuwcellen overmatig gevoelig voor invloeden van buitenaf, met onder andere angstgevoelens tot gevolg.
Door de angst- of stressgevoelens vindt opnieuw ‘overademing’ plaats, veelal door een te frequente hoge (borst) ademhaling (alleen de toppen van de longen worden bereikt). Door het door ‘overademing’ verlaagde CO2 gehalte worden onbewuste gevoelens van spanning ervaren. Waar het lichaam op zich weer op reageert door diep en frequent te ademen en zodoende is de cirkel rond.
In principe beschadigt een te diepe ademhaling in de eerste plaats het zenuwstelsel.
Met als mogelijke gevolgen zoals gevoelens van paniek, voortdurende onverklaarbare gevoelens van stress, vormen van hyperventilatie, chronische vermoeidheid …
Het is van groot belang te beseffen dat deze vicieuze cirkels,
zowel mentaal als fysiek, wel degelijk kunnen worden doorbroken
door het ademhalingscentrum te herprogrammeren met bijvoorbeeld de Buteyko methode.
Voor doktoren en gezondheidsprofessionals: For doctors and health professionals:
Meer biofysische, biochemische achtergrond informatie over de Buteyko methode doctoren of professionals in de gezondheidszorg?
Concerning the Buteyko Method Literature and in detailled explanation by Dr. kolb: external site
Klik hier voor informatie en beschrijving van Dr. Kolb : externe site